LGS SİSTEMİ VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ

LGS SİSTEMİ VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ

LGS SİSTEMİ VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ VELİ BİLGİLENDİRME YAYINI

19.12.2022 620

LGS VELİ BİLGİLENDİRME YAYINI

Bu yazı, değerli velilerimizi 8. sınıf öğrencilerimizin gireceği sınav hakkında temel bilgilerden haberdar etmek ve ailelerin çocuklarının okul başarılarına nasıl etkileri olduğu konusunda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.

Nedir bu sınav?

v  LGS (Liselere Geçiş Sistemi), liselere öğrenci yerleştirme işlemlerini kapsayan sistemin genel adıdır.

v  Öğrencilerimiz yıl sonunda -haziran ayında- içeriğinde 8. sınıf konularının olduğu bir sınava gireceklerdir.

v  Sınav, Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce derslerinin olduğu birinci oturum(Sözel); Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin olduğu ikinci oturum(Sayısal) olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.

v  Öğrencilerimiz bu sınavdan aldıkları puanlara göre liselere yerleşecektir.

v  Ancak bu sınava girmek zorunlu değildir.

v  LGS puanı ile alan liseler ve puansız alan liseler olmak üzere iki çeşit lise vardır. Buna göre iki tür yerleştirme sistemi bulunmaktadır: Merkezi yerleştirme ve Yerel yerleştirme.

v  Merkezi yerleştirme; öğrenciler girdikleri LGS sınavından bir puan alırlar ve bu puanlarla lise tercihinde bulunurlar. Öğrenciler puan sıralamasına göre liselere yerleştirilir.

v  Yerel yerleştirme; LGS den yeterli puanı alamayan veya LGS sınavına girmemiş öğrencilerimiz ikamet adreslerine göre kayıt alanlarında yer alan okullara yerleştirilmektedir. Bu kısımda okul başarı puanı ( yıl sonu not ortalamaları) önem arz etmektedir.

v  Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Liseleri, yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapmaktadır.

v  Lise tercihleri, puanlar açıklandıktan sonra -temmuz ayı içerisinde- öğrenci ve velilerin okula gelmesi ile yapılmaktadır.

Çocuğuma bu sınav sürecinde nasıl yardımcı olabilirim?

Kıymetli velilerimiz, eminim çocuklarınız için 'biz onlar için elimizden geleni yapıyoruz' diye düşünüyorsunuzdur. Yapıyor olabilirsiniz. Ancak yedirip içirip eline para vererek okula göndermenin yeterli olduğunu düşünen velilerimiz için söylemem gerekir ki; maalesef bu onlar için yeterli değil. Öğrencilerimiz şu an ailelerinden daha fazla şeye ihtiyaç duydukları bir dönemin içerisindedirler. Okul başarısı çoğunlukla ailenin katkısıyla gerçekleşen bir durumdur. Öyleyse çocuklarınız için neler yapabileceğinize bir bakalım;

v  İlk olarak öğrencinin mutlaka ders çalıştığı sabit bir yer olmalıdır. Bu yer, gürültünün olmadığı (televizyon veya kardeş vs.), teknolojik aletlerden uzakta, öğrencinin dikkatini sadece dersine verebileceği bir ortam olmalıdır.

v  Her akşam düzenli olarak kaç saat ders çalıştığını takip etmeniz onun düzeni oturtmasına yardımcı olacaktır.

v  Çocuğunuzun çalışmasına önem verdiğinizi ona göstermeniz, onun derslerine daha fazla odaklanmasını sağlar. Ona dersleri ile alakalı sorular sorabilirsiniz mesela 'Hangi derste daha iyi olduğunu düşünüyorsun? Peki bugün hangi dersi çalışacaksın?' gibi...

v  Bu ilgiyi çocuklarınıza gösterirken gereğinden fazla sorgulama yapmaktan kaçının. Çocuğunuzun üzerinde baskı kurmak istemezsiniz zira bu baskı öğrencinin üzerinde olumlu etki yapmak yerine derslerinde düşüş yaşamasına sebep olabilir.

v  Çocuğunuzdan beklentileriniz olduğunuzu biliyoruz, emin olun onlar da biliyor. Beklentilerinizin çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerine uygun olduğuna dikkat edin ve bu beklentileri onlara sürekli dile getirmekten sakının.

v  Okulumuzdaki tüm öğrencilerin LGS sınavında çok iyi yerler kazanmasını isteriz ancak nitelikli olarak tabir ettiğimiz okullara öğrencilerin yalnızca %10'u yerleştirilecektir. Bu sebeple öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirme yapmak en doğrusudur.

v  Çocuğunuza sınav sürecinde destek olmak, cesaretlendirmek, 'istediğinde ve çalıştığında yapamayacağın şey yok' diyerek ona olan inancınızı belli etmek öğrenci için çok önemlidir.

v  Öğrenciler bazen başaramamaktan korkabilirler, bu durumda onlara anlayışla yaklaşmalı ve başarabilecekleri konusunda cesaret verebilirler. "İyi puan alsan da almasan da biz yanındayız, ama neden başaramayasın ki?"

v  Öğrenciyi kitap okuması konusunda teşvik edin. Her gün yarım saat kitap okuduğundan emin olun. Çocuklarınız evde siz ne yaparsanız onu yapmaya meyillidirler. Siz telefonda oyun oynarsanız onlar da bunu yapmak ister. Siz çocuğunuza kitap, gazete veya dergi okuyarak bile kitap okumasında iyi bir model olmayı seçebilirsiniz. Herkesin ilgisini çeken bir yazı mutlaka vardır.

v  Öğrencilere evdeki tüm zamanlarını ders çalışmaya ayırmaları gerektiğini söylemiyoruz, ev içerisinde çocuğunuzu dinlendirecek ailecek aktivitelerde bulunabilirsiniz.

v  Çocuğunuzla beraber ara ara lise ve gelecek için ne planladığını konuşun. Bu konuşmayı yaparken çocuğu yargılamadan, onun görüşlerine saygısızlık etmeden konuşun. Bu yaş grubu öğrenciler düşüncelerine saygı gösterilmesini ister eğer bunu hissetmezse ailesi de olsanız sizle bir şey konuşmak istemez. Eğer çocuğun gelecek ve lise konusunda kafası karışıksa ona seçenekler sunarak önerilerde bulunabilirsiniz. Olabildiğince çocuğunuzu cesaretlendirmeye gayret gösteriniz.

v  Sınav döneminde ailenin temel desteği, öğrencinin yaşadıklarını anlamak için olumlu-açık iletişim kurması ve yaşadıklarını paylaşması ile olur.

 

       Okul başarısında ailenin rolünü araştıran çalışmalardan birinden bir alıntı paylaşmak istiyorum sizlerle;

"Öğrenciler, davranışlarını ve başarılarını etkileyen en önemli aile sorunları olarak şunları zikretmişlerdir: Anne-babanın kendileriyle yeterli iletişim kuramaması, güçlerinin üzerinde beklentilerin olması, başkalarıyla kıyaslanma, ilgisizlik, eşler arası tartışma ve kavgalar, huzursuz aile ortamı, uygun çalışma ortamlarının bulunmayışı..."

Unutmayalım ki öğrencinin sınavı kazanması tek başına öğretmen ve öğrencinin sorumluluğu değildir. Ailelerin, öğrencilerin görev ve sorumluluğu konusunda takipçi olması gerekmektedir.  Bize olan katkı ve yardımlarınız için teşekkür ederiz. Tüm çabamız çocuklarımızın hayatta mutlu, başarılı ve iyi bir insan olması içindir.

LGS sınav süreci hakkında daha fazla bilgi almak, öğrenciniz ile ilgili yaşadığınız problemler konusunda danışmak istediğiniz bir durum olursa Rehberlik Servisi ile iletişime geçebilirsiniz.


Rüveyda AKYÜZ

                                                                                                                                                                                                                                                                      Okul Rehber Öğretmeni

Kaynakça;

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/85817

https://prezi.com/p/cevs-jfcfejs/lgs-2021-22-veli-sunumu/

https://mehmetgormezaihl.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/27/08/763890/dosyalar/2020_11/28121916_veli_lgs_tanYtYm_brosYuYruY-donuYturuldu.pdf

 

https://terapotikakademi.com/2021/04/08/lgs-2021-bilgilendirme-brosuru/