BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI

BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI

Çocuklarımız için güvenli internet kullanımı konulu Veli Bilgilendirme Yayını

28.12.2022 256

VELİ BİLGİLENDİRME YAYINI

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI

 

Değerli velilerimiz, şu anda bahsedeceğim konu maalesef 7'den 70'e hepimizin muzdarip olduğu bir durum. Küçücük çocuktan tutun da anne babamızın bile elinden düşürmediği telefondan bahsediyorum. Yeri geliyor belki biz bile sınırı aşıyoruz, öyle değil mi? İşte bu yüzden çocuklarımız teknolojiyi bilinçli ve güvenli kullansınlar diyerek sizlere birkaç önerim var;

·        Çocukların bu dönemde talepleri artabildiği için her şeyin bir sınırı olması gerektiği onlara öğretilmelidir. Oynamanın, yemenin, gezmenin, çalışmanın ve teknolojinin de bir sınırı olmalıdır. Teknolojiden faydalanabilmek için bu sınırın önemli olduğunu belirtin.

·        Ekran karşısında çok uzun zaman geçirmenin zamanla; kilo alma, beden ve kaslarda gerileme ve vücudun hantallaşması gibi dış̧ görünüşe de olumsuz etkileri olduğunu anlatın.

·        İnternetin aşırı kullanımı, dikkat süresini azaltabilir. Dikkat eksikliği ise derse odaklanmayı ve anlama becerisini olumsuz etkileyebilir, okul başarısını düşürür. Bu nedenle teknolojik aletler akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi aletler üzerinde kontrolün sağlanması gerektiğini anlatın. Bu kontrolü sağlamada onlara yardım edin.

·        İnternet ve akıllı telefonunun bir boş zaman geçirme aktivitesi olmadığını anlatın. Ailesiyle, arkadaşlarıyla ya da kendisi ile baş basa kalıp teknoloji dışında da bir hayatın var olabileceğini hissetmesini sağlayın.

·        Bağımsız yapabileceği beceriler ve hobiler konusunda onları destekleyin.

·        Teknoloji kullanımı ile ilgili uygulanacak sınır ve kuralları çocuğunuzla birlikte belirleyin. Sınır ve kuralları onun internet üzerinde kontrol sağlaması için belirlediğinizi ona açıklayın. Belirlenen kurallara uyulmadığı takdirde neler olabileceğini önceden konusun.

·        Kişisel Bilgilerin Paylaşılmaması Gerektiğini Öğretin. Onlara tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi internette de tanımadığı kişilerle konuşmaması, iletişim kurmaması gerektiği bilincini verin. Karşılaştıkları herhangi bir tehlike durumunda (siber zorbalık) sizden mutlaka destek almalarını sağlayın.

·        EN ÖNEMLİSİ! Çocuklarınızın sizi örnek aldığını unutmayın. Bu yüzden teknoloji kullanımınıza dikkat edin. Onlarla iletişim hâlinde iken telefonunuza bakmanız kendisi ile ilgilenmediğinizi ve önemsenmediğini hissettirir.

Burada bahsetmek istediğim bir husus var değerli velilerim. Okulda bu konuyu anlatırken bazı öğrencilerimden şu tarz cümleler duydum: "Benim babam da sürekli telefonla oynuyor!", "Eve geldiğinde hep telefona bakıyor." , " Annem yeter artık dese bile babam telefonla ilgilenmeyi kesmiyor." veya "Evet, babam bizimle sohbet etmiyor." gibi ifadeler kullandılar. Bunları duymak beni ne kadar üzdü tahmin edemezsiniz ancak ben eminim ki siz de çocuklarınızdan bunları duysanız aynı şekilde üzülürsünüz.

 

Yukarıda çocuklarınız için verdiğimiz tavsiyeleri öncelikle kendiniz uygulamanız gerekir ki çocuklar da size özensinler aksi halde bu tavsiyeler hiçbir işe yaramayacaktır.

 

Teknolojinin hayatımıza etkisi beraberinde, günümüz çocuklarının ebeveynler tarafından doğru yönlendirilmeye ve bilinçlendirilmeye her zamankinden fazla muhtaç oldukları gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Çocuklarımızın hayatını, geleceğini, sağlığını, psikolojisini, bedenlerini, akıllarını tehdit eden tüm bu tehlikeler hakkında bilgi sahibi olmak zorundayız.

 

UNUTMAYIN!

İnternet hayatımızı kolaylaştırmak için vardır. Zorlaştırmak, yalnızlaştırmak ya da onsuz yaşayamamak için değil...

 

 

Okul Rehberlik Servisi

Anne- babalar için hazırlanmış bu güzel videoyu izlemenizi tavsiye ederim;

https://www.youtube.com/watch?v=wU1PIZlTWAg

Daha ayrıntılı bilgi edinmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_11/13161147_ORTAOKUL_VELIY.pdf

 

Kaynakça;

https://corumram.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/19/01/138844/dosyalar/2021_03/23113145_CORUM_REHBERLYK_VE_ARAYTIRMA_MERKEZY.pdf